Pim Top: 'Schilderkunst is voor mij een grote inspiratiebron'

Pim Top is als fotograaf aan Printservices verbonden. Hij maakte de diverse beelden die op de site van Printservices te vinden zijn. Commercieel werk is niet het enige wat hij doet, hij maakt ook veel vrij werk dat zowel in binnen- als buitenland in verschillende exposities is te zien. Lees over zijn werk in zijn blog.

Fotograaf Pim Top: ‘Ik gebruik geen groothoeklens voor ruimtes'

31 januari 2018

Geschreven door Pim Top

In mijn commerciële fotografie ga ik niet uit van wat de camera me laat zien. Ik bekijk eerst zelf goed de ruimtes die ik moet fotograferen. Ik probeer de ruimte vast te leggen zoals ik het met het blote oog zie. Om dat voor elkaar te krijgen, werk ik niet met een groothoeklens. Je ziet namelijk toch dat daar altijd een afwijking in zit ten opzichte van de realiteit. Het menselijk oog komt het meest overeen met een 50mm lens, daarom werk ik daar ook meestal mee.

Ik plaats tijdens het fotograferen de camera op een panoramastatief; van daaruit fotografeer ik van links naar rechts en van boven naar beneden. In Photoshop zet ik de verschillende beelden vervolgens aan elkaar in een panorama. Op die manier krijg je een mooie gedetailleerde weergave van het gefotografeerde.

Het idee voor panoramafotografie begon bij mijn Iphone. Daarmee kon je namelijk heel eenvoudig panoramas maken. Ik vond het interessant en ben gaan kijken hoe ik dat ook in mijn fotografie in kon zetten. Eerst alleen naast elkaar, maar ook al snel van boven naar beneden. Ik gebruik daarbij technieken die eigenlijk ergens anders voor zijn bedoeld, en pas ze vervolgens op een andere manier toe.

Tijdens het fotograferen trek ik ruim de tijd uit om rond te kijken en een beeld in mijn hoofd te vormen. Daarna gaat het fotograferen redelijk snel. Door veel aandacht te besteden aan de beeldvorming gaat het Photoshoppen ook sneller.

 

Schilderskunst is voor mij een grote inspiratiebron: zowel voor mijn commerciële opdrachten als voor mijn vrije werk. Schilders bekijken een object of ruimte ook niet vanuit slechts één standpunt. Ze lopen ook wat meer rond en belichten daarbij een onderwerp van meerdere kanten.

Mijn vrije werk is te zien in galerie ZERP. Voor mijn vrije werk heb ik interieurfotografie gedaan, maar ook stoelen en bomen. De beelden in mijn vrije werk bestaan soms uit wel honderden afzonderlijke fotos die elk een ander perspectief op dezelfde realiteit bieden. Afgelopen jaar heeft mijn werk ook in New York gehangen en voor 2018 heb ik als doel staan om een buitenlandse galerie te vinden voor mijn werk.

 

 

Pim Top

Pim Top is als fotograaf aan Printservices verbonden. Hij maakte de diverse beelden die op de site van Printservices te vinden zijn. Commercieel werk is niet het enige wat hij doet, hij maakt ook veel vrij werk dat zowel in binnen- als buitenland in verschillende exposities is te zien.
Schilderskunst is voor mij een grote inspiratiebron: zowel voor mijn commerciële opdrachten als voor mijn vrije werk